top of page
Solnedgang kajakk

Psykisk helse

6 viktige ting du bør vite om psykisk helse:

Nina Helen Mjøsund (forsker og spesialsykepleier, 2018) har forsket på hvordan psykisk helse oppleves. Hun nevner 6 punkt hun mener alle bør kjenne til om psykisk helse og som absolutt står seg også i dag.

​

1 - Psykisk helse handler om hvordan vi takler utfordringer

Alle mennesker har potensielle ressurser til å takle utfordringer og ha det bra. Ved å identifisere og styrke disse ressursene, kan vi bli bedre i stand til å møte de utfordringer livet gir.

​

2 - God helse handler ikke om fravær av symptomer

Psykisk helse handler ikke om fravær av tegn og symptomer, men om følelser. Det å kunne gi og bety noe for andre og være i god psykisk form til å kunne gjøre nettopp det. Må ikke bare våre opptatt av sykeligheten i vår psykiske helse, men det vi kan realisere til tross for det vi har i bagasjen.

​

3 - Utfordringer kan styrke din psykiske helse

Forskning viser at om du lykkes i å forstå de vanskelige utfordringene og vet hva du kan gjøre med de, kan du oppleve mestring som igjen styrker din videre evne til å takle fremtidige utfordringer.

​

4 - Psykisk helse kan styrkes

Psykisk helse kan styrkes ved bl.a. å styrke din fysiske helse. Gjør noe aktivt, gjør noe sammen med andre, gjør noe meningsfylt og gjør noe du har lyst til å gjøre igjen.

​

5 - Psykisk helse kan både blomstre og visne

Psykisk helse er som en berg- og dalbane. Den kan variere i mer eller mindre grad fra dag til dag og anses derfor som normalt. Psykisk helse som blomstrer, inkluderer gode følelser som glede, tilfredshet og et engasjement i livet. Psykisk helse som visner er en daglig kamp for å få oversikt, få endene til å møtes, aldri strekke til, og ting oppleves kaotisk.

​

6 - Mulig å hjelpe pasienter - også uten resept

Ved å legge til rette for gode opplevelser som fremmer psykisk helse, kan vi styrke både vår psykiske og fysiske helse. Gode opplevelser er så mangt, men kan defineres som lystbetont og avslappende.

​

Gym Utstyr
Flight Board
Fader og datter har frokost

Viktige elementer i et behandlingsforløp

1

Validering

Validering er å anerkjenne en annen person. Man trenger ikke være enig i personens utsagn eller handlinger, men vi kan forstå at personen ut i fra den gitte situasjon, sinnstemning m.m., gjør det den gjør. Å validere handler ikke om å frita noen for skyld, men vi setter handlingene i en større forståelsesramme.

2

Dialektikk

Å være dialektisk vil si å samarbeide seg frem til en felles forståelse av noe. Å bli enige om hvordan man skal gjøre ting, er grunnkjernen i å jobbe dialektisk. Skyldspørsmålet er ikke viktig, men at man sammen klarer å finne frem til noen felles kjøreregler slik at uheldige hendelser ikke oppstår pga ulike oppfatninger.

3

Ferdigheter

Ferdigheter vil si egenskaper, ressurser eller evner vi lærer oss. Eksempler kan være å bli flinkere til å håndtere vanskelige situasjoner,  eller flinkere til å forstå og håndtere egne og andres følelser og reaksjoner. Når vi får flere verktøy i kassa vår, så er sjansen større for at vi tar bedre og klokere valg i livet.

Viktige datoer:

10 september 2024
Verdensdagen for selvmordsforebygging

Hvert år på denne datoen retter FN oppmerksomhet mot selvmordsforebygging. Dagen skal bidra til mindre stigmatisering, gi økt bevissthet/kunnskap, og vise til at forebyggende arbeid fungerer for å redusere antallet selvmord som er alt for høy.

10 oktober 2024
Verdensdagen for psykisk helse

En nasjonal befolkningskampanje om psykisk folkehelse som markeres over hele landet hvert år. Dagen markeres for å øke kunnskap, forståelse og åpenhet om hva som styrker og svekker den psykiske helsen, og mobilisere til tiltak som styrker den psykiske folkehelsen. Tema for 2024 blir offentliggjort i slutten av april.

20 oktober 2024
Årets TV-aksjon

Barnekreftforeningen er tildelt TV-aksjonen i NRK i jubileumsåret 2024. For pengene skal det etableres familiehus i Tromsø, Bergen, Trondheim og Oslo der alvorlige syke barn kan være sammen med sin familie. 

07 april 2024
Verdens helsedag

Dagen skal sette søkelys på menneskers helse. Hvert år velges et nytt tema hvor man fremhever ett spesifikt problemområde, samt prioriteringer innen global helse. Eksempelvis nevnes FNs bærekraftsmål som er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene.

15 mai 2024
Den internasjonale familiedagen

Mye av verdens velferdspolitikk er fokusert rundt familieliv, og familien blir sett på som den grunnleggende sosiale enheten i alle moderne samfunn. Det er den viktigste arenaen for tilhørighet, nærhet og fellesskap, og bør være den den beste rammen rundt barns oppvekst.

20 november 2024
FN's internasjonale barnedag

Markeres hvert år for å gjøre barn over hele verden bevisste på hvilke rettigheter de har. Når barn vet hvilke rettigheter de har og disse rettighetene ivaretas skaper vi en bedre verden.

Dagen er også en markering for Barnekonvensjonen av 1990. Det er den konvensjonen flest land har signert og består av 41 artikler.

Kontakt

Telefon:
90696160
(Kl.1630-2100)
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Takk for at du tok kontakt!

bottom of page