top of page

1.

Familieterapi

I familieterapi er hovedtanken at familien som system er i en eller annen form for ubalanse. Det kan være konflikter mellom barn i familien, mellom barn og foreldre, mellom foreldre eller med andre i den nærmeste relasjonen. Uansett hvem som er i konflikt med hverandre så påvirkes hele familiesystemet.

​

Årsaker til familiekonflikter kan ha mange utspring. Noen eksempler kan være sykdom i familien, økonomiske problemer, forhold relatert til skole, fritid eller arbeid, utfordringer med den psykiske helsen, funksjonelle hemninger, utroskap og mistillit, skilsmisser, seksuelle problemer, rusproblematikk, misunnelse og sjalusi, tidligere alvorlige hendelser i familien osv.

Mange av disse årsakene kan det være at ikke er kommet frem i lyset, av ulike grunner. Det er heller ikke sikkert at de skal frem. Derimot er det viktig at hver enkelt har reflektert over egne sårbarheter slik at man lettere kan forstå andre mennesker.

I noen familier er også grenser forstrekte. Enten bevisst eller ubevisst. Kanskje har ungdommen overtatt foreldrerollen i huset? Hvordan få foreldre til å bli foreldre igjen og hvordan få barnet til å bli barn igjen? Dette er noen elementer som vil kunne bli belyst under sesjoner med familieterapi. Hvilken metodisk retning man velger i tilnærmingen kan variere, men det vil klienten bli enige med våre terapeuter om før sesjonene starter.

​

​

Tilnærminger i familieterapi:
 

Hvordan man velger å jobbe terapeutisk er noe den enkelte terapeuten selv velger ut i fra kunnskap, erfaringer og hva man føler seg komfortabel med. I noen tilfeller kan det være at terapeuten starter på en tilnærming, men hvordan sesjonen utvikler seg kan det være at terapeuten endrer noe i sin tilnærming til problemstilling og klient. Dette gjøres for å kunne bruke den beste metoden til en hver tid.

 

De tilnærminger som er aktuelle i våre saker er bruk av:

- Strategisk familieterapi:

- Systemisk terapi:

- Emosjonsfokusert terapi:

- Strukturell terapi:

- Språksystemisk terapi:

- Narrativ tilnærming:

- Løsningsfokusert terapi:

 

Er du interessert i hva den enkelte tilnærmingen innebærer så er det mange gode og lettleste artikler på nett man kan studere nærmere.

​

Varigheten av familieterapi er varierende, men kan strekke seg fra 2-3 timer, til over en lengre tidsperiode. Det er noe man blir enig med familien om ut i fra problematikk.

​

Timer/sesjoner vil for det meste foregå med hele familien, men kan enkelte ganger foregå med bare noen få familiemedlemmer. Det er ikke uvanlig at man i familieterapi også kan få mindre oppgaver eller 'hjemmelekser' til neste time. På den måten kan terapeuten til en viss grad se progresjonen i terapien, samt vurdere balanse/ubalanse i bl.a. motivasjonen for terapien.

​

Er det ting du lurer på er du velkommen til å ringe oss, eller skrive til post@abrir.no

Telefon: 90696160

​
 

Familieforberedende middag
bottom of page